Indiferent dacă sunteți un pilot cu experiență, un începător sau un copilot, este important să înțelegeți limbajul aviației.
Iată un curs de reîmprospătare despre vorbirea pilotilor, împreună cu câteva fapte interesante din numărul din iulie/august al revistei FAA Safety Briefing.
Limbajul aviației a apărut dintr-o nevoie de siguranță.
Pentru a evita ca piloții și controlorii să se audă greșit unul de celălalt și să creeze potențial un accident, un limbaj de termeni și expresii de aviație a fost stabilit in mediul aviatiei.
Alfabetul și numerele aviației
Pentru a evita confuzia cu consoane și numere care sună similar, în martie 1956, Organizația Aviației Civile Internaționale (ICAO) a adoptat un alfabet fonetic standard pentru utilizarea aviației:
Alfabetul de aviatie
A=Alpha,
B=Bravo,
C=Charli,
D=Delta,
E=Echo,
F=Foxtrot,
G=Golf,
H=Hotel,
I=India,
J=Juliett,
K=Kilo,
L=Lima,
M=Mike,
N=November,
O=Oscar,
P=PaPa,
Q=Quebec,
R=Romeo,
S=Sierra,
T=Tango,
U=Uniform,
V=Victor,
W=Whiskey,
X=X-ray,
Y=Yankee,
Z=Zulu.
Piloții pronunță numere similare cu engleza obișnuită, cu câteva excepții:
Numărul trei (3) se pronunță „tree”.
Numărul cinci (5) se pronunță „fife”.
Numărul nouă (9) se pronunță „niner”.
Cuvinte și expresii comune in aviatie
Iată câteva cuvinte și expresii pe care le puteți auzi și ce înseamnă acestea.
Automatic Terminal Information Service
Adica Serviciul automat de informare a terminalelor (ATIS) — contine informații înregistrate despre vremea curentă și informații despre aeroport, cum ar fi pistele în uz. Fiecare înregistrare ATIS are un desemnator alfanumeric pentru a o diferenția de mesajul anterior. De exemplu, „Informația ATIS Foxtrot este actuală”.
Squawk
Squawk se referă la codul transponder al unei aeronave, care poate fi fi un cod standard (1200 pentru regulile de zbor vizual – VFR), fie un cod atribuit de Controlul Traficului Aerian. Squawk poate fi folosit ca substantiv (Spuneți squawk atribuit), un adjectiv (Codul Squawk este 2345) sau ca verb (Squawk 5423).
Mayday
Mayday - adică urgență - este un cuvânt pe care sperăm că nu va trebui să îl auziti niciodată de la pilotul avionului sau elicopterului pe care l-ati inchiriat.
Cuvântul este derivat din termenul francez „m’aidez” care înseamnă ajută-mă.
Roger
De ce piloții spun mereu Roger când au terminat de vorbit?
Originea sa provine din primele zile ale aviației, când s-au adaptat practicile din industria telegrafului. Deoarece transmisiile telegrafice cu cod Morse ar putea fi transmise cu erori, receptorul transmitea o singură literă „R” atunci când primea cu succes un mesaj, așa că R a ajuns să însemne că am primit și am înțeles transmisia ta.
Primii piloti aveau nevoie de un răspuns standard similar.
Deoarece nu a fost posibilă transmiterea unui „R” codificat Morse, au adoptat cuvântul „Roger”, care la acea vreme era versiunea alfabetului fonetic a literei „R”, ulterior schimbat în „Romeo”.
Astăzi, reprezinta simpla confirmare că un pilot sau controlor a primit și a înțeles ultima ta transmisie.
Aflati mai multe despre limbajul standard din aviatie de pe situl EASA.